Aldwych Station, opened with the name Strand

Image: Exit and second entrance on Surrey Street.

From Wikipedia:

“…The linking of the GN&SR and B&PCR routes meant that the section of the GN&SR south of Holborn became a branch from the main route. The UERL began constructing the main route in July 1902. Progress was rapid, so that it was largely complete by the Autumn of 1906. Construction of the Holborn to Strand section was delayed while the London County Council constructed Kingsway and the tramway subway running beneath it and while the UERL decided how the junction between the main route and the branch would be arranged at Holborn.

Strand station was built on the site of the Royal Strand Theatre, which had closed on 13 May 1905 and been demolished. Construction of the station began on 21 October 1905, to a design by the UERL’s architect Leslie Green in the UERL house style of a two-storey steel-framed building faced with red glazed terracotta blocks, with wide semi-circular windows on the upper floor. The station building is L-shaped, with two façades separated by the building on the corner of Strand and Surrey Street. The Strand façade is narrow with a single semi-circular window above the entrance. The façade in Surrey Street is wider with a separate entrance and exit and a shop unit. In anticipation of a revival of the extension to Waterloo and the City route, the station was built with three circular lift shafts able to accommodate six trapezium-shaped lifts. Only one of the shafts was fitted out, with two lifts. The other two shafts rose from the lower concourse to the basement of the station, but could have been extended upwards into the space of the shop unit when required. A fourth smaller-diameter shaft accommodated an emergency spiral stair.

The platforms are 92 feet 6 inches (28.19 m) below street level and are 250 feet (76 m) long; shorter than the GNP&BR’s standard length of 350 feet (110 m). As with other UERL stations, the platform walls were tiled with distinctive patterns, in this case cream and dark green. Only parts of the platform walls were decorated because it was planned to operate the branch with short trains. Owing to the reduced lift provision, a second route between the platforms and lifts was never brought into use and was left in an unfinished condition without tiling…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s